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[French Wine Scholar] 2. 남부 - (6) Provence 본문

Wine & More/French Wine Scholar (FWS)

[French Wine Scholar] 2. 남부 - (6) Provence

소비치 2023. 12. 4. 14:56
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Introduction
• Mediterranean landscape + garrigue & maquis
• Tourism -> playground for rich & compete for land
• Rose에 집중하는 유일한 wine region
• Centre du Rose : research center 설립
• Frederic Mistral : Provencal poet - giving voice to cicada : the sun makes me sing
• "Grand rose" or "rose a conserver" : improved with 2-3yrs of aging


Business & Market
• Rose production = 91%
• Provence's Centre du Rose : the only research center in the world to focus on the production of rose

Viticultural History
• BCE 6세기 : Phocaean가 Massalia에 정착 -> Roman 과의 동맹으로 옅은 색의 와인을 수출
• Roman 쇠퇴이후 여러 부족의 침략 -> 와인메이킹 방법이 유입됨
• Middle age : Barcelona empire, Burgundy Kingdom, Holy Roman Empire에 의해 지배당함
• 14 세기 : nobility and military leader가 프로방스의 포도원을 인수하고 관리함
• 19세기 말 : 필록세라에 의해 황폐화 & 철도의 탄생으로 새로운 시장이 열림
• 1930년대 필록세라 이후 심었던 포도들이 노화되어 다시심음 -> 품질에 집중함
• 1935년 AOC 지정 후 인정을 받기 시작함

Location & Climate
• 남쪽 : Mediterranean sea / 서쪽 : Rhone river, Languedoc / 동쪽 : Italy
• Around 3000hrs sunlight / year
• Mediterranean climate : some interior area experience some alpine or continental influence d/t elevation
• Mediterranean Sea moderate temperature along the coast / Inland는 덜 온화하고 밤에 서늘하다
• Mistral funnel through Provence's mountain chains in S-E direction


Geography, Topography & Soils
East provence
• Mountainous -> viticulture is not universally widespread
• Massif de l'Esterel & Massif des Maures
• Quartz rich schist
Western provence
• Sainte Beaume, Massif des Calanques, Montagne Sainte Victoire, Les Alpilles and Mont Ventoux
• Calcareous Limestone
Arles 주변으로는 포도원이 없는 염분의 Camargue가 존재

East to West
• Maritime Alps
• Massif de L'Esterel : Frejus ~ Cannes
• Massif des Maures : Hyeres ~ Frejus, 프랑스 최대의 코르크 생산지
• Sainte Baume : Toulon ~ Marseille
• Massif des Calanques : Marseille ~ Cassis
• Montagne Sainte-Victoire : Cezanne의 그림에 나온 곳... Aix-en-Provence의 동쪽에 위치
• Les Alpilles : Avignon 남쪽의 낮은 산들
• Mont Ventoux : Avignon 북동쪽에 위치함.

Two Principal soil type
• West : Calcareous limestone -> Garrigue
• East : Crystalline or Quart-rich schist -> Maquis


Grape Varieties
• 6 Grapes = 91% : Grenache, Cinsaut, Syrah, Carignan, Vermentino, Mourvedre

• Clairette : secondary grape
• Marsanne : partner with Clairette in Cassis
• Vermentino (Rolle) : Primary in all Provence

• Grenache : dominant red grape - 1st in ROSE
• Cinsaut : add moderate pigment, red fruit, floral note
• Mourvedre : red blend and rose of Bandol
• Braquet Noir : unique to Bellet AOC for Red & Rose


Viticulture
• Goblet training / New vineyard : Guyot -> machine
• Mechanical night harvest -> more & more trellising
• Vine threat : heat wave & warm or hot night -> cover crop
• rose wine : 10-14 days 수확을 빨리하여 산도와 신선함 / 완숙되었으나 산도가 좋은 포도를 이용해 퀄리티 rose를 만들기도 함 -> white wine의 harvest parameter와 비슷

Wine making
• Provence Rose color depends on : the grape, ripeness of the vintage, temperature at harvest, acid level, wine making method, length of maceration, oxygen exposure, soil type
• Direct press : traditional
• Saignee & Maceration is also allowed
• Some appellation allow White grape to Rose production
• No sparkling wines are currently authorized

• Syrah & Mourvedre : Pink wine
• Tibouren : Salmon hue
• Lower acid : Salmon / Higher acid : Pink
• Warm grape : bleed more color
• Direct press : Pale / Saignee : more saturation
• Oxygen exposure & Volcanic soil : Orange

Flute a corset
• 허리가 잘록한 로제병모양
• Syndicat de Defense des Cotes de Provence가 고안하고 특허를 갖고있음
• Skittle이라고도 불림 (고대 볼링게임의 핀과 닮았다고 해서)

Vins de Soif vs Vins de Gastronomie
• Vins de Soif : 갈증해소와인 / 가볍고 산뜻하게 만든다. Yield 높고 오크없이 양조
• Vins de Gastronomie : Gastronomic wine / 색이 깊고 무겁고 구조감이 있음 / Vin de garde라고 불리기도 함 (wine for keeping)


Appellation
• 3 appellation = 96% : Cote de Provence AOC, Coteaux d'Aix-en-Provence AOC, Coteaux Varois en Provence AOC (90% Rose)
• Bandol AOC : Dry Red & Rose + white / Mourvedre
• Cassis AOC : Dry White (71%) + rose & red / Provence내 유일하게 white가 주요함 / Clairette & Marsanne

** Regional AOC **

Cotes de Provence AOC
• Cinsaut, Grenache, Mourvedre, Syrah, Tibouren
• 91% Rose / Provence의 72% 담당
• 5개의 분리된 지역의 조합
• 동쪽은 volcanic soil / 서쪽은 limestone soil
• Rose : 20%까지 white 품종 포함 가능
• Cotes de Provence Cru Classes : 1955년 estate에 부여함 23개의 estate -> 18개 (5개 문닫음...)/ 최근에는 Club des Cru Classes des Cotes de Provence를 설립함

5 DGCs : Red & Rose
• La Londe : White 도 허용 / 타지역에서 만드는 white는 Cotes de Provence AOC로 출시
• Sainte Victoire : Carbonic maceration
• Frejus : 6개월간 오크숙성 필수
• Frejus & Pierrefue : 다음해 10.15 출시 (다른지역은 8.15)



** Another Major Appellation = 90% Rose **

Coteaux d'Aix-en-Provence AOC
• 두번째로 큼
• Red & Rose : GSM + Counoise, Cinsaut
• White : Vermentino dominant

Coteaux Varois en Provence AOC
• 서쪽으로는 DGC Sainte-Victoire / 동쪽으로는 Cotes de Provence AOC
• Red & Rose : GSM+Cinsaut
• White : Vermentino >30% + Grenache blanc, Clairette

** Other 2/6 유명한 Appellations **

Cassis AOC
• Massif des Calanques 와 지중해 사이에 있음 -> Mistral로 부터 보호
• Dry White (71%) + rose & red
• Provence내 유일하게 white가 주요함
• White : Clairette & Marsanne
• Red & Rose : Cinsaut, Grenache, Mourvedre (rose는 20%까지 white 품종)

Bandol AOC
• 프로방스에서 가장 오래된 생산지 중 한개임
• 남향의 amphiteater 구조
• Terace는 인공의 river stone으로 만든 벽으로 restanques로 불린다
• Red & Rose = 75%
• All grape must be hand harvest

• White : Clairette + Bourboulenc, Ugni Blanc
• Rose & Red : Mourvedre + Grenache, Cinsaut
• 95프로 이상 메인품종을 사용할 수 없음
• Red -> 18개월 oak 숙성 필수 3-10년간 숙성해야 본 모습을 보여줌


** Other 4/6 안유명한 Appellations **

Les Baux de Provence AOC
• Coteaux d'Aix-en-Provence AOC 의 북서쪽에 겹쳐있다.
• 해발 240m의 바위 고원에 자리잡은 13세기 마을을 둘러싸고있다 (Alpilles Mts)
• Baux = Baou : Rocky outcrop (in Provencal)
• 100% Organic, Biodynamic, lutte raisonnee를 활용한다고 보고됨
• Red & Rose (>90%) : Red - GSM / Rose - GS+Cinsaut

Palette AOC
• 프로방스에서 가장 작은 AOC
• Arc rive의 양쪽에 위치하며 Aix-en-Provence의 동쪽에 위치
• Chateau Simone가 유명함 (AOC의 절반생산)
• Red 40%, White 40%, Rose 20%
• Red : 18개월 오크숙성, 2년째 4월 이후 출시
• White & Rose : 다음해 4월 이후 출시
• Grape must be sorted after harvest
• Vin Cuit : cooked wine (in oven for 10hrs) -> with X-mas Eve dessert

Bellet/Vin de Bellet AOC
• Red, White, Rose를 균등하게 생산함
• Nice를 둘러싸고 있음

• White : Vermentino + ChD, Clairette
• Rose : Branquet Noir, Fuella Nera, Grenache, Cinsaut + 화이트 품종 / 대부분 Braquet Noir 100%
• Red : Braquet Noir, Fuella Nera + Grenache

• Bellet AOC는 Bordeaux 품종을 허용하지 않음
• Provence AOC중 유일하게 ChD를 허용

Pierrevert AOC
• 최북단 AOC
• Alpine영향이 큼
• Rhone valley랑 비슷한 스타일

• White : Grenache Blanc, Vermentino
• Rose : Cinsaut, Grenache, Syrah
• Red : Grenache, Syrah


IGPs
multi regional Mediterranee IGP shared with Rhone & Corsica


Check Points
Oak 사용 필수 : Frejus DGC, Bandol, Palette
손수확 필수 : Bandol, Palette

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