Wines & Bones : 와인너드의 정형외과 안내서

[와인시음] Cinque Autoctoni Edizione 20 Fantini Farnese (2018) - 친퀘 아우톡토니 에디찌오네 20 판티니 파르네스 (2018) 본문

Wine & More/Wine tasting

[와인시음] Cinque Autoctoni Edizione 20 Fantini Farnese (2018) - 친퀘 아우톡토니 에디찌오네 20 판티니 파르네스 (2018)

소비치 2023. 1. 11. 22:23
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Cinque Autoctoni Edizione 20 Fantini Farnese (2018)

친퀘 아우톡토니 에디찌오네 20 판티니 파르네스 (2018)

[Specification]

지역 : Italy / Abruzzo VdT
품종 : 33% Montepulciano, 30% Primitivo, 25% Sangiovese, 7% Negroamaro and 5% Malvasia Nera
알콜 : 14.5%

양조 : Soft stalk-stripping. Maceration-fermentation for 25 days. Malolactic fermentation in barriques followed by 13 months maturation - 70% of the wine is aged in French oak and the remaining 30% is aged in American oak.
내 점수 : 91 pts

 

[Tasting note]

"고급 가죽 장갑을 낀 무쇠주먹"

아주 짙은 보라-루비색은 테이블와인이라는 등급표를 무색하게 한다. 향에서는 이탈리아 남부의 뜨거운 태양에 푹 익은 검푸른 과실향이 풍만하게 다가오고 마른 오레가노의 허브향은 고급스러움을 더해준다. 정향, 바닐라, 훈연 등의 오크풍미도 느껴진다. 호주 쉬라즈를 생각나게 하는 향이다. 남부지방이라 그런지 산미는 전체적인 구조감과 부피에 비해 약간 부족한 느낌이지만, 밋밋한 느낌을 줄 정도는 아니다. 입에서는 묵직한 풍미가 가득하고 탄닌이 잘 녹아들어 부드럽게 다가오지만 끝에서 약간의 수렴성이 느껴진다. 몬테풀치아노를 기반으로 한 블랜딩이라 그런지 탄닌을 잘 익히고 녹여낸 것 같지만 그 이상의 고급스러운 질감을 주기에는 실패한 듯 하다. 묵직한 와인을 좋아한다면, 그중에서도 호주 쉬라즈를 좋아한다면 맛있게 즐길만 하다. 나는 개인적으로 Chianti classico, Barolo가 더 좋다.

 

"The iron fist in fancy leather gloves".

A very dark purple-ruby color does not match the Vino da Tavola lable. In the nose, black and blue fruits from warm climate of southern Italy are dominant, and dry oregano adds some luxuriness. You can also feel the oak flavor of cloves, vanilla, and smoke. It reminds me of Australian Shiraz. Perhaps because it is in the southern part of the country, the acidity is a little insufficient compared to the overall structure and volume, but it is not enough to give a bland feeling. The mouth is full of fruity flavor and tannin is well integrated and comes smoothly, but there is a slight austringency at the end. Perhaps because it is a blend based on Montepulciano, it seems to have failed to be luxurius mouth feel. If you like heavy wine, especially Australian Shiraz, you can enjoy it. I personally prefer Chianti classico, Barolo.

 

Deep purple ruby

M+ aroma

Black berry, plum, dried oregano / cedar, smoke, clove, vanilla

M+ flavor

Dry / M acid / H tan / H alc / F body / M+ fin

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