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[와인시음] Luciano Sandrone Dolcetto d'Alba 2016 - 루치아노 산드로네 돌체토 달바 2016 본문

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[와인시음] Luciano Sandrone Dolcetto d'Alba 2016 - 루치아노 산드로네 돌체토 달바 2016

소비치 2023. 6. 22. 10:27
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<네비올로 합정 '올빼미 시음회'>

Photo by 'Rockher' (네이버 블로그 '와인 한 잔, 세상 한 모금')

Luciano Sandrone Dolcetto d'Alba 2016

루치아노 산드로네 돌체토 달바 2016

[Specification]

지역 : Italy / Piedmont / Alba
종 : 100% Dolcetto
알콜 : 13.5%
양식 :  Soft maceration for 5/9 days in steel and fermentation for 14 days in steel, ageing for a few months in steel.
내 점수 : 90 pts
평균가 : $26
재구매의사 : 6/10

[Tasting note]

생각보다 괜찮네...??

Dolcetto라는 품종에 대한 선입견이 있었다. 거칠고, 농축미는 부족하고, 산도는 떨어질 것 같은 와인이다. 그러나 산드로네의 명성답게 단점이 많은 품종을 멋지게 풀어냈다. 블루베리, 블랙베리등의 검은 과일에 약간의 민트향이 감돌면서 복합미를 부여한다. 입에서는 산도도 M+ 정도로 잘 살아있으면서도 꽤나 단단한 구조감을 보여준다. 과일의 풍미만 좀 더 있었면 하는 아쉬움이 들지만, 가격을 생각하면 만족할 수 있다.

It's better than I thought.

There was a preconceived notion of the Dolcetto variety. The wine might be crude, lack concentrated rice, and be likely to lose its acidity. However, as Sandrone's reputation, they beautifully expressed the variety with many shortcomings. Black fruits such as blueberries and blackberries are layered by a hint of mint, giving them complexity. The acidity is about M+ in the mouth, and also it shows a fairly hard structure. It could have a better fruit concentration, but considering the price, I can enjoy drinking this wine.

M ruby
M aroma
Blueberry, black berry, mint
M flavor
Dry / M+ acid / M+ tan / M alc / M+ body / M fin
Photo by 'Rockher' (네이버 블로그 '와인 한 잔, 세상 한 모금')

 

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